Презентація підтриманого проєкту «Посилення протидії корупції на території Харківськоїобласті у сферах екології та природних ресурсів, відбудови» громадської організації «Діалог з молоддю» пройшов 24 березня 2023 року. 

 Метою проекту є антикорупційних розслідувань у сфері екології та природних ресурсів, а також відбудови на території Харківської області. 

Держекоінспекція повідомила, що станом на 30 листопада 2022 року внаслідок збройної агресії забруднено 291 826 950 кв. м та засмічено 8 099 793 440 кв. м українських земель, сума шкоди становить 448,9 млрд грн. Боротися за чистоту довкілля – дуже шляхетна мета, але, на жаль, системі екоконтролю ще далеко до ідеалу. Так, Держекоінспекція продовжує здійснювати контроль і звітує про суми претензій та позовів, пред’явлених для сплати порушникам. Тільки за минулий тиждень (станом на 8 грудня 2022 року) останні склали понад 1,22 млн грн, і це не межа. Разом із тим бізнес до перевірок Держекоінспекції завжди ставився скептично, адже цій системі бракує прозорості. Хоча екологічні проблеми можуть здаватися другорядними на тлі страждань, які українцям принесла війна, вже зараз екологи попереджають про неминучі негативні наслідки для довкілля на десятиліття вперед. Зокрема, через постійні обстріли росією нафтобаз, великих промислових об’єктів, енергоблоків атомних електростанцій. До того ж у ґрунт і підземні води потрапляють важкі метали від снарядів та військової техніки. Проте життя триває, а війна точно скоро завершиться. І окрім негативних наслідків війни (у тому числі екологічних), які доведеться усувати з урахуванням принципів Європейського зеленого курсу та використання передових екологічних інструментів, в Україні обов’язково має відбутись масштабна реформа державного екологічного контролю.

Організація має свій склад експертів, тренерів, волонтерів. ГО «Діалог з молоддю» досить часто проводить моніторинг публічних закупівель тому планує це робити в рамках цього проекту. 

Цей проект був підтриманий в рамках конкурсу міні-грантів «Підтримка антикорупційних розслідувань на регіональному та місцевому рівнях». Громадська організація «Чернігівський Центр Прав Людини» реалізує ініціативу, направлену на підвищення рівня участі органів громадянського суспільства у реалізації антикорупційної реформи на місцевому рівні в північній частині України: Чернігівській, Сумській та Харківській областях.

Проект «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права» впроваджується громадською організацією «Чернігівський Центр Прав Людини» за підтримки Програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів.

Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Ukraine

Чернігівський Центр Прав Людини

#MATRA #investigation #anticorrution