Компенсація за працевлаштування ВПО призначається роботодавцям за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом.

Для того щоб держава нарахувала компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи, мають бути виконані такі умови:• роботодавець перебуває на обліку як платник ЄСВ;• розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;• подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за четвертий квартал 2021 року або річної звітності за 2021 рік;• особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на визначених умовах один раз;• роботодавець зобов’язаний звернутись за призначенням допомоги не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування внутрішньо переміщеної особи.

За законом, що набрав чинності 24 лютого 2022 року, компенсація витрат роботодавцеві надається у розмірі 6700 грн щомісяця за кожну працевлаштовану особу ВПО.

Компенсації для роботодавців діятимуть протягом усього періоду воєнного стану, а також 30 днів після його скасування чи припинення.

Роботодавець, який хоче оформити компенсацію за влаштовану на роботу внутрішньо переміщену особу, може звернутися до Центру зайнятості.

Також оформити компенсацію можна на порталі Дія. Для цього потрібно створити електронний кабінет користувача на порталі Дія та пройти ідентифікацію.

Після цього роботодавець має вказати актуальну інформацію, яку в нього попросять на порталі, та надати розрахунковий рахунок.

Роботодавець, який отримував компенсації за працевлаштування ВПО, повинен повернути ці кошти до регіонального центру зайнятості, якщо:• трудові відносини між роботодавцем та ВПО припинено: в такому випадку до завершення строку виплати компенсації витрат роботодавець протягом п’яти робочих днів з дня такого припинення зобов’язаний повернути суму невикористаної компенсації витрат на рахунок регіонального центру зайнятості;• є підтвердження за результатами додаткової перевірки факту невідповідності роботодавця або працівника вимогам Порядку, що були отримані за результатами верифікації, здійсненої Мінфіном;• компенсація була використана неправильно та порушено закон про виплати від 24 лютого 2022 року.