🤔 Хочете воювати, але вам з незрозумілих причин відмовила військово-лікарська комісія (далі — ВЛК)? Маєте інвалідність, яку не видно неозброєним оком, і вас визнали придатним до служби? 

📄 Для розв’язання подібних питань існує процедура оскарження рішення ВКЛ. 

💼 Чим займається військово-лікарська комісія? Оцінює стан здоров’я потенційно мобілізованої особи й виносить постанову про придатність/непридатність/тимчасову непридатність до військової служби.

❓ Як оскаржити рішення ВЛК в досудовому порядку? Для цього необхідно подати скаргу до ВЛК вищого рівня. Детальніше про те, куди подавати заяву, ви можете прочитати тут — http://bit.ly/3IsEfVT

📄Що потрібно вказати у заяві? Напишіть, у зв’язку з чим не погоджуєтесь з висновком лікарів. Це може бути як неврахування діагнозів чи наданих довідок, так і порушення процедури огляду тощо. До заяви слід додати завірену копію довідки ВЛК, копії усіх наявних медичних документів, довідок та виписок.

❓ Що далі? Після розгляду заяви може бути прийняте рішення про проведення повторного або контрольного медичного огляду, щоб остаточно розв’язати питання придатності або непридатності до військової служби.

⚖ Чи можливе судове врегулювання? Так. Для того, щоб оскаржити рішення ВЛК в суді необхідно подати позовну заяву до окружного адміністративного суду. Суд не розглядатиме постановлений діагноз чи стан придатності до служби, але вивчатиме процесуальний порядок проведення огляду та наявність порушень під час нього.

Більше інформації щодо порядку мобілізації ви можете знайти за посиланням у нашому правовому чат-боті @virtual_public_justice_bot https://bit.ly/3pfjBhX: Головне меню Права мобілізованих та їхніх родин Порядок мобілізації/демобілізації Мобілізаційні питання.