Громадська організація «Мережа антикорупційних центрів» реалізовує проєкт «Ресурсний центр захисту та підтримки осіб, що постраждали внаслідок бойових дій». На базі громадської організації працює команда юристів, які не тільки надають консультації, а й складають процесуальні документи. 

У грудні 2022 року до приймальні ГО «Мережа антикорупційних центрів» звернулася пані Ганна, яка є внутрішньо переміщеною особою, по допомогу у поданні до суду позовної заяви про позбавлення батьківських прав колишнього чоловіка її доньки щодо внучки, призначення її опікуном та стягнення аліментів на утримання дитини. Вона зазначила, що матір дітей померла, а батько дітей знаходиться невідомо де, дитиною ніколи не цікавився, не виховував, не забезпечував матеріально фактично з народження. 

«Відповідно до статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Відповідно до ст. 165 СК України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років»,— зазначає юрист проєкту Іван Мудраченко.

«Наші юристи допомогли скласти документи до суду, а пані Ганна через місяць отримала рішення суду, яким її колишнього зятя позбавлено батьківських прав, її призначено опікуном та стягнуто аліменти на утримання з батька дитини», — зазначає керівник проєкту Маргарита Лихачова.

   Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги та складання процесуальних документів Ви можете звернутись до юристів ГО «Мережа антикорупційних центрів» за телефоном: +38 097 700 8 900 з 10:00 до 17:00 з понеділка по п’ятницю.

Ініціатива реалізується ГО «Мережа антикорупційних центрів» у рамках  проєкту ПРООН«ЄС за діалог: Зміцнення стійкості України для реагування на нагальні проблеми центральної і місцевої влади, а також населення, що постраждало внаслідок війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу.