Громадська організація «Мережа антикорупційних центрів» реалізовує проєкт «Ресурсний центр захисту та підтримки осіб, що постраждали внаслідок бойових дій». На базі громадської організації працює команда юристів, які не тільки надають консультації, а й складають процесуальні документи. 

У вересні 2022 року до приймальні ГО «Мережа антикорупційних центрів» звернулась пані Оксана, яка є внутрішньо переміщеною особою, по допомогу у зверненні до суду для стягнення з її колишнього чоловіка, який зареєстрований на тимчасово непідконтрольній Україні території, аліментів на утримання сина. 

«Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів, суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають значення. Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів. Відповідно до ст. 191 ч. 1 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову»,— зазначає юрист проєкту Іван Мудраченко.

«Наші юристи допомогли скласти позовну заяву, а пані Оксана через місяць отримала рішення суду, яким призначено щомісячне стягнення з колишнього чоловіка аліменти на її користь для утримання сина»,— зазначає керівник проєкту Маргарита Лихачова.

   Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги та складання процесуальних документів Ви можете звернутись до юристів ГО «Мережа антикорупційних центрів» за телефоном: +38 097 700 8 900 з 10:00 до 17:00 з понеділка по п’ятницю.

Ініціатива реалізується ГО «Мережа антикорупційних центрів» у рамках  проєкту ПРООН«ЄС за діалог: Зміцнення стійкості України для реагування на нагальні проблеми центральної і місцевої влади, а також населення, що постраждало внаслідок війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу.