Громадська організація «Чугуївська правозахисна група» реалізовує грантовий проєкт «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій». Впровадження проєкту підтримується ПРООН та ЄС. На базі громадської організації працює команда юристів Чугуївського волонтерського штабу, які не тільки надають консультації, а й складають процесуальні документи. 

У травні 2022 року до приймальні Чугуївської правозахисної групи звернулась Ольга Т. У 2021 році жінка одружилась із Романом К. та почала проживати в містіМаріуполь Донецької області, а вже в березні 2022 року народилась донька Світлана. Досить важливо, що місцевість, де проживала жінка, на час народження дитини була непідконтрольною Уряду України, тому отримати свідоцтво про народження доньки пані Ольга не змогла. Рятуючи своє життя, подружжя переїхало до міста Чугуїв Харківської області. При зверненні до відділу РАЦС пані Ольга дізналася, що для отримання свідоцтва про народження дитини їй спочатку необхідно звернутися до суду. 

            «Заява про встановлення факту народження особи може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду незалежно від місця проживання заявника. Справи про встановлення факту народження або смерті особи розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду», – говорить юрист проєкту Віталій Бабика.

            Юристи Чугуївського волонтерського штабу склали для пані Ольги заяву про встановлення факту народження, додали до неї необхідні докази та підготували клопотання про допит свідків.

            «Рішенням суду було встановлено факт народження маленької Світлани, а саме рішення надіслано до РАЦС для виконання», – зазначає керівник Чугуївської правозахисної групи Іван Мудраченко.

«Я вже маю свідоцтво про народження доньки та почала отримувати грошову допомогу від держави», –розказує задоволена роботою юристів пані Ольга. 

Матеріал підготовлено командою проєкту «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій», який реалізує громадська організація«Чугуївська правозахисна група» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансування Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН:Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН(ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз(ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.