Громадська організація «Чугуївська правозахисна група» реалізовує грантовий проєкт «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій». Впровадження проєкту підтримується ПРООН та ЄС. На базі громадської організації працює команда юристів Чугуївського волонтерського штабу, які не тільки надають консультації, а й складають процесуальні документи. 

           У квітні 2022 року до приймальні Чугуївської правозахисної групи звернувся Максим С. Чоловік розповів, що у 2020 році одружився з Оленою С. Жінка самостійно виховувала сина Івана від першого шлюбу, оскільки його батько загинув. Хлопчик має інвалідність та потребує додаткового піклування. Іван потребував оперативного лікування, проте здійснити його в Україні після початку повномасштабної війни не видавалося можливим. Пан Максим знайшов можливість зробити це в Німеччині, але мати хлопчика безслідно зникла на території, де ведуться бойові дії, а саме у місті Ізюм Харківської області. Вітчим не міг вивезти пасинка на лікування самостійно, оскільки формально не є його безпесереднім родичем.  

          «За статтею 268 Сімейного кодексу України, мачуха, вітчим зобов`язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу. Ці факти необхідно встановлювати в судовому порядку», – говорить юрист проєкту Віталій Бабика.

«Питання захисту прав дитини під час війни є дуже важливим для нашої команди», – зазначає керівник Чугуївської правозахисної групи Іван Мудраченко.  

«Наші юристи допомогли скласти заяву про встановлення факту постійного утримання та самостійного виховання дитини з інвалідністю паном Максимом. Суд підтримав наші аргументи, а вчора мені зателефонував із Німеччини задоволений Іван: почуває себе гарно, отримує чудове лікування та мріє стати юристом, аби захищати права людей», – розповідає про успішний кейс керівник проєкту Роман Лихачов. 

Матеріал підготовлено командою проєкту «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій», який реалізує громадська організація«Чугуївська правозахисна група» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансування Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН:Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН(ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз(ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.