Громадська організація «Чугуївська правозахисна група» реалізовує проєкт «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій». Впровадження проєкту підтримується ПРООН та ЄС. На базі громадської організації працює команда юристів Чугуївського волонтерського штабу, які не тільки надають консультації, а й складають процесуальні документи. 

           У травні 2022 року до приймальні Чугуївської правозахисної групи звернулась Олена К. Шість років жінка працює в сільськогосподарському кооперативі, однак із 24 лютого 2022 року роботодавець припинив платити їй заробітну плату без пояснення причин. Звернення до директора сільськогосподарського кооперативу позитивних результатів не дали, тому юристи приймальні разом із пані Оленою підготували скаргу на дії роботодавця до Державної служби України з питань праці. 

 «Стаття 43 Конституції України гарантує кожному право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці та заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом. На жаль, під час війни трапляються непоодинокі випадки, коли таке право роботодавцем незаконно порушується», – говорить юрист проєкту Віталій Бабика.

«З початку війну до нашої громадської організації звернулись 19 осіб із питань невиплати заробітної плати, реагуємо на кожний випадок порушення прав громадян шляхом підготовки скарг чи звернень до суду», – зазначає керівник Чугуївської правозахисної групи Іван Мудраченко.  

В червні 2022 року  пані Олена прийшла подякувати команді юристів громадської організації: довгоочікувану заробітну плату вона отримала в повному обсязі.  

«Навіть під час війни не можна порушувати права громадян. Дуже радію, коли наша команда повертає людям віру в справедливість та допомагає відновити їхні права», – говорить керівник проєкту Роман Лихачов.

Матеріал підготовлено командою проєкту «Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій», який реалізує громадська організація«Чугуївська правозахисна група» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансування Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН:Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН(ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз(ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.