Чугуївською правозахисною групою в межах проєкту«Надання підтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій» було надано допомогу мешканці одного з тимчасово непідконтрольних уряду України населених пунктів Чугуївського району на Харківщині у здійснені евакуації до міста Львова та виїзду до родини, що тривалий час проживає у Республіці Польща.

Чугуївський район із перших днів війни в Україніпотерпав від обстрілів. Багато осіб змогли самостійно виїхати з району, а деякі залишилися сам на сам із своєю проблемою. Так, до Чугуївського волонтерського штабу, який працює на базі нашої організації, звернулась Валентина Р. з проханням допомогти їй безпечно виїхати до Польщі, де проживає її донька із своєю родиною. Досить важливо, що місцевіть, де проживала жінка, була непідконтрольною уряду України майже з першого дня повномасштабної війни, а через хронічні хвороби жінка потребувала постійного догляду та лікування. 

Волонтери організації допомогти знайти транспортний засіб для жінки та організували безпечну евакуацію до міста Львів, куди прибула донька жінки із Польщі. 

«Я дуже вдячна Чугуївській правозахисній групі  за допомогу, увагу та співчуття. Вони зробили все, щоби я об’єдналась із родиною»,– прокоментувала жінка після зустрічі із донькою.

«Волонтери Чугуївської правозахисної групи евакуювали мою маму не тільки швидко, але й безпечною. Тепер наша сім’я у повному складі та я можу забрати маму до Польщі»,– у сльозах прокоментувала нам донька жінки.

Волонтери також організували виїзд жінок зі Львова до Польщі. Сьогодні телефоном жінки повідомили, що наразі перебувають у місті Варшава у Польщі, а мати вже отримує необхідне лікування. 

«Ми постійно допомагаємо вивозити людей у безпечні місця та контролюємо процес поселення, проживання, харчування кожного»,– говорить Роман Лихачов, який працює керівником Чугуївського волонтерського штабу. 

Наша допомога в евакуації людей триватиме, доки в ній буде потреба. А за її безпечністю наглядають наші представники та волонтери.

Сподіваємось, що це тільки початок у здійсненні добрих справ. 

Матеріал підготовлено командою проєкту «Наданняпідтримки громадянам на території Харківської області під час бойових дій», який реалізує ГО «Чугуївська правозахиснагрупа» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН ізвідновлення та розбудови миру за фінансування Європейського Союзу.