Громадська організація «Фонд сільських громад Дворічанщини», основною діяльністю якої є виявлення, протидія та боротьба із корупційними діями осіб, у тому числі посадовців, від імені її експерта Віталія Бабики звернулася до Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України із заявою про можливе вчинення противоправних дій з боку депутата Чугуївської міської ради Харківської області Склярової Людмили Петрівни. Під час аналізу декларацій нам стало відомо, що вона, ймовірно, відобразила недостовірні відомості, що відрізняються від достовірних на суму більше 100 прожиткових мінімумів. Це є ознаками правопорушення. Також Склярова не зазначила у декларації інформації щодо місця проживання, можливо приховавши право власності на нерухоме майно. З її інтерв’ю відомо, що депутат проживає за адресою: Чугуївський район, с. Зарожне, вул. Молодіжна, буд. 58. Однак про належність майна у декларації посадовця не зазначено. Також, посадовцем можливо не задекларовано частину майна. Сума порушення можливо складає більше 100 прожиткових мінімумів.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) реагує на такі випадки та встановлює відповідальність за подібні дії.

Згідно ст. 68 Конституції України, кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від відповідальності. Згідно до Закону «Про запобігання корупції», правопорушення, пов`язане з корупцією – це діяння, що не обов’язково містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги. Декларант позбавлений права без належних на те причин не подавати декларацію або вказувати у ній неправдиву інформацію. Це карається значним штрафом, або навіть позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади.

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту «Посилення протидії корупції у Лозівському, Чугуївському та Харківському районах Харківської області», який реалізуєГО «Фонд сільських громад Дворічан» за підтримкипрограми МАТРА посольства Королівства Нідерланди, м. Київ. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністюавторів і жодним чином не відображає точку зоруПосольства Королівства Нідерландів, м. Київ чи ГО «Фонд сільських громад Дворічанщини».