«Мережа антикорупційних центрів» в рамках проекту №ENI/2020/415-989 «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за підтримки Європейського Союзу, представництво в Україні, реалізує ініціативу «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19».

В рамках ініціативи «Мережа антикорупційних центрів» розпочала моніторинг публічних закупівель, спрямованих на боротьбу з COVID-19, на території наступних областей: Луганська, Харківська, Донецька, Запорізька, Дніпропетровська.

Так, під час моніторингу виявлено, що замовником КНП «Міська лікарня №7» Кам’янської міської ради Дніпропетровської області проведено закупівлю відповідно до Порядку проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 20.03.2020 р. № 225 (далі — Порядок проведення закупівель для боротьби з COVID-19).

Відповідно до інформації розміщеної в електронній системі закупівель замовник  здійснив закупівлю без оприлюднення її потреби в річному плані.

Укладення договору без обов’язкового внесення закупівлі в річний план є порушенням принципу відкритості та прозорості під час організації та проведення закупівлі та порушенням вимог пп. 5-6 Порядку проведення закупівель для боротьби з COVID-19, а саме проведення закупівлі без наявної потреби на час проведення закупівлі та без внесення інформації про заплановані закупівлі до річного плану закупівель в електронній системі.

З даного приводу Мережа антикорупційних центрів звернулась до Замовника з вимогою усунути порушення та дотримуватись законодавства про закупівлю у майбутньому.

Адміністрація закладу розглянула скаргу антикорупційників та повідомила, про те, що повідомлення про виявлені порушення в галузі закупівель за вих. № Зік від 27.08.2020, розглянуто та за фактами, викладеними в повідомленні, керівництвом проведено перевірку. За результатами перевірки вирішено: особам, відповідальним за здійснення закупівель, викладені в повідомленні факти, взяти до уваги та врахувати в подальшій діяльності, попередити їх про дотримання в своїй діяльності вимог Закону України «Про публічні закупівлі», в тому числі дотримання термінів внесення інформації до річного плану закупівель в електронній системі закупівель перед укладанням договору.

*Стаття підготована в рамках проекту «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19», що  реалізується «Мережею антикорупційних центрів» за фінансової підтримки міні-гранту від проекту «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.