«Мережа антикорупційних центрів» в рамках проекту №ENI/2020/415-989 «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за підтримки Європейського Союзу, представництво в Україні, реалізує ініціативу «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19».

В рамках ініціативи «Мережа антикорупційних центрів» розпочала моніторинг публічних закупівель, спрямованих на боротьбу з COVID-19, на території наступних областей: Луганська, Харківська, Донецька, Запорізька, Дніпропетровська.

Так, під час моніторингу виявлено, що Комунальним підприємством «МІЛОВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» МІЛОВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ, 01983571 проведено закупівлю детектори та аналізатори вартістю 256 370,00 грн.

Відповідно до інформації розміщеної в електронній системі закупівель замовником річний план оприлюднено 5 серпня 2020 р. Однак, відповідно до звіту про укладений договір та скан-копії договору, договір укладено 3 серпня 2020 р, тобто без оприлюднення потреби закупівлі в річному плані. 

Укладення договору без обов’язкового внесення закупівлі в річний план є порушенням принципу відкритості та прозорості під час організації та проведення закупівлі та порушенням вимог пп. 5-6 Порядку проведення закупівель для боротьби з COVID-19, а саме проведення закупівлі без наявної потреби на час проведення закупівлі та без внесення інформації про заплановані закупівлі до річного плану закупівель в електронній системі.

З даного приводу Мережа антикорупційних центрів звернулась до Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській області щодо перевірки фактів можливих порушень. Чекаємо на реагування контролюючого органу.

*Стаття підготована в рамках проекту «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19», що  реалізується «Мережею антикорупційних центрів» за фінансової підтримки міні-гранту від проекту «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.