На земельній ділянці на території Печенізького району Харківської області (праворуч автодороги «Печеніги-Мартова»), орієнтованою площею 6,4357 га розташована база відпочинку «Уют» ТОВ «Елат» на підставі договору оренди від 25.04.2005 року, зареєстрованого 26.04.2005 року за №17. Є підстави вважати, що під’їзні шляхи до бази побудовано з залізобетонних плит, без спеціального дозволу на зняття та перенесення поверхневого шару ґрунту, чим можливо порушено вимоги ст. 168 Земельного кодексу України, також документи, що посвідчують право на користування чи власність земельними ділянками для розміщення під’їзних шляхів на вимогу не надано.

Земельна ділянка огороджена по периметру металевим парканом. Земельна ділянка для будівництва бази відпочинку, розташована на території Печенізького району Харківської області ліворуч автодороги «Печеніги-Мартова» за попередньою інформацією можливо використовується гр. Хорунжим С.В., доступ до земельної ділянки можливо обмежено, в межах прибережній захисній смузі ймовірно ведеться будівництво одноповерхових будинків, що суперечить вимогам ст. 61 Земельного кодексу України.

За даним фактом Чугуївська правозахисна група звернулась до Мартівської селищної ради Харківської області, Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру У Харківській області, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Харківської обласної державної адміністрації, Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин,  Комітету  ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з вимогою провести перевірку обмеження доступу громадян до водойму та вжиття заходів для притягнення до відповідальності винних осіб.

 

Відповідно до ст. 47 Водного Кодексу України «Загальне водокористування  здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об’єктів без застосування споруд або технічних  пристроїв та з криниць) безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими  особами та без надання відповідних дозволів».

Порушення водного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України.