25 квітня 2019 року Реформаторська коаліція Чугуївщини провела експертне обговорення питання підтримки незалежних ЗМІ та розвитку блогерства та території міста Чугуєва.
Захід, що відбувався на базі Молодіжного хабу «CITY», зібрав представників органів місцевого самоврядування, депутатів, правників, журналістів, блогерів та громадських активістів.

Модератором виступив голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, член правління Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України Юрій Чумак.

На початку він організував «мозковий штурм», під час якого учасники актуалізували розуміння ситуації, що склалася на Чугуївщині з засобами масової інформації та розвитком соціальних медіа.

Також правозахисник зупинився на питанні правового забезпечення діяльності ЗМІ та поширення інформації в Інтернеті, на необхідності уникати в інформаційних повідомленнях «мови ворожнечі».

Радник голови Чугуївської районної ради Віталій Завгородній який наголосив, що у випадку, коли інформаційне джерело займається виключно гонитвою за дешевою популярністю, виникає запит на охлократію (владу натовпу), і це може становити загрозу. Отже, ті, хто взявся організовувати масові медійні майданчики в соціальних мережах, повинні взяти на себе й певну відповідальність за ту інформацію, яка в них поширюється.

А директор Чугуївської радіокомпанії Роман Гноєвий відмітив, що нерідко в соцмережах відсутня культура полеміки, що призводить до зростання агресії в суспільстві. Запобіжниками щодо цього можуть бути порядність та совість. Особи, що взяли на себе діяльність громадських журналістів, мусять пам’ятати, що журналістика – не тільки права, але й велика відповідальність, адже інформація, що поширюється, повинна бути об’єктивною.

З цікавою пропозицією виступив керівник Молодіжного хабу «CITY» Іван Чубукін, який зауважив, що доцільно започаткувати на рівні Чугуївщини «школу модераторства» та «школу блогерства», й запропонувати учасникам медійного простору взяти на себе добровільно певні зобов’язання щодо уникнення поширення «мови ворожнечі».

Заступник Чугуївського міського голови Людмила Макаренко яка зазначила, що органи місцевого самоврядування намагаються подавати відомості відповідно до інформаційних потреб громади та громадян (і Чугуївська міська рада прийняла для цього «Програму інформаційного простору міста Чугуєва на 2019 рік»). При цьому представники різних груп мають чути один одного, а інформація, що розповсюджується, повинна ґрунтуватися на фактах.

На завершення заходу заступник голови Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов вказав на значущість правової просвіти населення, запропонував організувати належну комунікацію між різними інформаційними площадками Чугуївщини – задля кращого забезпечення громадян необхідною інформацією, а також створити певний «кодекс інформаційної етики» на місцевому рівні.

Учасники домовилися про продовження роботи в заданому форматі, а також щодо спільної підготовки пропозицій для внесення змін до «Програми інформаційного простору міста Чугуєва на 2019 рік».

#РеформаторськаКоаліціяЧугуївщини
#РегіональнаСпівпраця