05 05 червня 2018 року в місті Чугуєві Харківської області пройшов круглий стіл на тему «ГОЛОС ДІНКИ МАЄ СИЛУ -2018». На круглому столі були присутніми понад 40 осіб: представники Чугуївської районної ради, Чугуївської районної державної адміністрації, пенсійного фонду, центру зайнятості, управлінь та відділів Чугуївскої РДА, міської ради, БФ «Право на ЗАХИСТ», МБФ «Славяне», військового комісаріату, депутати, громадськість, ЗМІ тощо.

 
На початку заходу голова ГО «Фундація прав людини» Євген Фомін проінформував всіх присутніх про початок проекту «ГОЛОС жінки має силу 2018» та його мету — посилення професіоналізму лідерів громадських організацій в он-лайн правозахисті і блогерстві задля запобігання конфліктів та ведення мирних переговорів, а також посилення участі жінок у вирішенні конфліктів на місцевому рівні шляхом об’єднання лідерів в єдину блог платформу. Даний проект проходить за фінансової підтримки «Institut für Auslandsbeziehungen». Головний акцент проекту – виконання приписів ООН Резолюції 1325.
Координатор проекту в Харківській області Маргарита Лихачова розповіла присутнім про низку інформаційних заходів, що планується провести в рамках проекту, зокрема 4-денні школи-тренінги на теми правозахисту, адвокаційних кампаній, миротворчості, блогерства і арт-технік як засобів вирішення конфліктів, адвокаційні заходи на підтримку жінок, які потребують правозахисту, активна блогерська діяльність.

 
Радник голови Чугуївської районної ради Віталій Завгородній проінформував присутніх про вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб, особливо, щодо стану з їхнім виселенням. За його інформацією районна рада вже направила листа до Міністерства охорони здоров’я щодо передачі будівлі , що знаходиться в місті Чугуєві і не використовується міністерством, для створення там гуртожитку. І загальні листи громадськості до міністра Уляни Супрун можуть пришвидшити цей процес.

 

Досвідом вирішення проблем переселенців поділились і інші присутні посадовці та громадські активісти. Розповіли про свій досвід роботи з переселенцями волонтери Чугуївщини Ірина Базарова та Андрій Васильєв (МБФ «Славяне»). Ці люди ще з 2014 року вивозили людей з-під обстрілів і на даний час опікуються їхнею долею. Про численні суди з державою на захист прав переселенців розказали представники БФ «Право на захист».

 

Юрист Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов доповів про вже поданий позов до Кабінету міністрів України щодо скасування обмежень на перевезення товарів через лінію зіткнення, що суттєво обмежували права переселенців на гідне життя, а також інші заплановані адвокаційні кампанії Чугуївської правозахисної групи та анонсував роботу блогкафе в місті Чугуєві як засіб донесення проблем переселенців Харківщини до суспільства