Згідно з попередньою оцінкою, рівень відкритості інформації про бюджетний процес м. Краматорськ становить 42 %. До такого висновку дійшли експерти Громадського Партнерства “За прозорі місцеві бюджети!” за результатами моніторингу в межах проекту “Підвищення прозорості бюджетного процесу на локальному рівні”, що здійснюється за підтримки МФ “Відродження”.

Краматорськ має прогноз доходів та видатків на плановий та два наступні за плановим бюджетні роки. Прогноз затверджений рішенням виконкому міської ради 19.07.2017 № 504, його проект вчасно було оприлюднено, за 20 днів до його розгляду. Міською радою навіть у рішенні було затверджено склад робочої групи з підготовки проекту бюджету міста на 2018 рік і прогнозів місцевого бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди, але до неї входять лише представники ОМС. Ці фактори не сприяли значному підвищенню оцінці прозорості на вказаному етапі.

Програма економічного і соціального розвитку міста Краматорська на 2018 рік була затверджена разом із рішенням про бюджет, 20.12.2017 року, тобто вчасно. ПСЕР містить усі додатки та знаходиться у вільному доступі, навіть через пошук у мережі Інтернет.

Проект рішення про місцевий бюджет на сайті оприлюднений, але не містить пояснювальної записки.

Рішення про бюджет оприлюднено з усіма додатками, але не вчасно, 27.12.2017 року, тобто після 25 грудня, як це передбачено. Усі проекти та рішення про звіти про виконання бюджету оприлюднені в повному обсязі на сайті ради та вчасно.  Вільний доступ до документів передбачає швидкий пошук та можливості безперешкодно ознайомлюватись із ними.

Краматорськ має окремий розділ «Бюджет міста», однак його наповнення, як і у більшості міст, залишає сподівання на краще. Вказаний розділ необхідно заповнити в повному обсязі наступною інформацією:

  • перелік головних розпорядників бюджетних коштів із зазначенням кодів ЄДРПОУ;
  • посилання на сторінки головних розпорядників бюджетних коштів на порталі E-Data;
  • Програму соціально-економічного розвитку громади;
  • кошторис на утримання органу місцевого самоврядування;
  • паспорти бюджетних програм всіх головних розпорядників, актуалізовані паспорти (з наказами про їх затвердження та з наказами про затвердження у новій редакції), та звіти про їх виконання (в єдиній структурованій папці);
  • титульний перелік капітальних видатків, а також створення Інтерактивної онлайн-платформи пооб’єктної візуалізації, з зазначенням посилання на мапу в цьому ж розділі;
  • посилання на портал відкритих даних (свій або державний), де бюджетні дані оприлюднені у машиночитних форматах, а також посилання на всю інформацію щодо бюджету участі (в разі, якщо такий реалізується в громаді);
  • впровадити «бюджет для громадян» з метою активної участі звичайної громади у бюджетних питаннях.

Для підвищення прозорості місцевого бюджету рекомендовано:

—   залучити до процесу планування бюджету окрему робочу групу та затвердити положення, яке буде визначати роботу цієї групи. Можливо проведення обговорення на рівні міста з цього питання;

— запровадити «бюджет для громадян» для залучення пасивної громади до участі у роботи ради;

— впровадити та затверджувати звіти з оцінки ефективності бюджетних програм;

— практикувати залучення громадськості до оцінки виконання бюджету з метою підвищення прозорості роботи ради.

Наразі оцінка відкритості інформації навіть не дотягує до 50 %.

  • Стаття підготована за результатами моніторингу в межах проекту “Підвищення прозорості бюджетного процесу на локальному рівні”, що здійснюється Громадським Партнерством “За прозорі місцеві бюджети!” за підтримки МФ “Відродження”.