«Регулювання конфлікту інтересів спрямоване на запобігання ситуаціям, коли виникає спокуса. Тобто врегулювання потенційного лиха ще до того, як воно сталося».(Асоціації адвокатів Нью-Йорка)

27 листопада 2017 року голова Харківського обласного відділення ВГО «Комітет виборців України» Михайло Камчатний та експерт Юрій Чумак провели семінари «Основи законодавства про запобігання корупції та конфлікту інтересів» в селищах Малинівка та Чкаловське Чугуївського району.

Навколо цих селищ на Чугуївщині утворені об’єднані територіальні громади, які роблять перші кроки на шляху розбудови своєї соціально-економічної спроможності. А довіра громадян є найціннішим капіталом, який здатні примножити особи, вповноважені на здійснення функцій місцевого самоврядування, довіра зменшує спротив проведенню реформ, сприяє пожвавленню приватної і громадської активності. Саме тому питання врегулювання конфлікту інтересів є надзвичайно чутливим у роботі таких осіб в об’єднаних територіальних громадах.

У навчальних заходах взяли участь посадові особи виконавчих органів рад ОТГ, місцеві депутати та громадські активісти.

Як зазначили представники КВУ, метою зустрічей є інформування учасників про суть законодавства щодо запобігання конфлікту інтересів, а також озброєння їх необхідними знаннями для виявлення ознак конфлікту інтересів та застосування алгоритму дій у разі його виникнення і, в кінцевому результаті – мінімізація проявив конфлікту інтересів на місцевому рівні.

Під час семінарів присутніх найбільше цікавили питання спільної роботи близьких осіб (особливо – в сільській місцевості), дій працівника у зв’язку із встановленням наявності конфлікту інтересів, способи врегулювання конфлікту інтересів. Під час заходів розглядали судову практику з цих питань, а також на конкретних прикладах (кейсах) вчилися, як не допускати негативних проявів.

Учасники отримали відповіді на свої питання з теми, а також одержали зразки тестів на наявність реального конфлікту інтересів.

«Певен, що обізнані та озброєні знаннями представники об’єднаних територіальних громад, відтепер краще знатимуть норми вітчизняного законодавства щодо запобігання конфлікту інтересів та не допускатимуть таких проявів у своїй діяльності», – підкреслив голова ХОВ ВГО КВУ Михайло Камчатний.

Зауважимо, що семінари проведені в межах проекту «Посилення антикорупційної спроможності місцевих громад в Україні», що реалізується ГО «Школа політичної аналітики» спільно з ВГО «Комітет виборців України» у партнерстві з ГО «Асоціація об’єднаних територіальних громад» – за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Георгій Кобзар