24 травня у смт Печеніги відбулась прес-конференція «Захищаємо права селян – власників земельних ділянок», під час якої голова Чугуївської правозахисної групи Орися Пекареніна та провідний аналітик ЧПГ Роман Лихачов розповіли про результати роботи Ресурсного центру захисту прав селян – власників земельних ділянок у Чугуївському, Печенізькому та Шевченківському районах Харківської області.

Правозахисники повідали, що Ресурсний центр функціонував з серпня 2016 року по травень 2017 року на базі Чугуївської правозахисної групи.

Протягом реалізації проекту проводилися щоденні прийоми громадян в офісах Ресурсного Центру. Під час прийомів юристами проекту було забезпечене складання необхідних процесуальних документів правового характеру. Також була налагоджена робота «гарячої» телефонної лінії 097-179-38-22.

Питаннями, з якими найчастіше звертались громадяни, були наступні:

  • Які документи потрібні для отримання кадастрового номеру на земельну ділянку, і скільки це коштує?
  • Нотаріус відмовляє у наданні свідоцтва про право на спадщину – земельну ділянку через відсутність правовстановчих документів, що робити?
  • Як приватизувати земельну ділянку в селі (з будівлями чи без)? Що для цього необхідно і який порядок проведення приватизації?
  • Пропущено строк для прийняття спадщини – земельної ділянки. Що робити?
  • Спадкодавці не встигли отримати державний акт на землю, як оформити спадщину?
  • Прізвище/Ім’я спадкодавця в правовстановлюючому документі не співпадають із Прізвищем/Ім’ям спадкодавця в свідоцтві про смерть. Що робити?
  • Орендар не сплачує орендну плату, що робити?
  • Як повернути земельну ділянку, якщо строк дії договору оренди закінчився, а орендар продовжує її використовувати?

Протягом вересня 2016 року – травня 2017 року юристи Ресурсного центру, разом із волонтерами та параюристами, із виїзними консультаціями відвідали тричі 100 сільських та селищних рад Чугуївського, Печенізького та Шевченківського районів.

Завдяки налагодженню співпраці з бібліотеками районів вдалося забезпечити щомісячними Skуре-консультаціями селян віддалених куточків районів, які підключені до системи «Бібліоміст».

У вересні 2016 року було розроблено та виготовлено інформаційні буклети: «Пам’ятка селянину – власнику земельного паю»; «Пам’ятка про оформлення спадщини на земельний пай» та «Посібник з земельних питань для селян». Вказані пам’ятки розповсюджуються в ході проведення прийомів громадян у приймальнях, а також під час виїзних прийомів. Також частина пам’яток передана Чугуївській районній централізованій бібліотечній системі задля їх подальшої передачі та поширення серед сільських філій-бібліотек.

Окрім цього, було організовано та здійснено вуличні акції із роздачі вказаних правових посібників на автовокзалах м. Чугуїв, смт Печеніги та смт Шевченкове.

З грудня 2016 року по лютий 2017 року у м. Чугуєві та смт Печеніги відбулися 3 семінари-навчання для представників органів державної влади та місцевого самоврядування, а також 3 семінари-навчання для параюристів і громадських активістів.

Протягом вересня 2016 року – травня 2017 року юристи проекту приймали участь у стратегічно важливих справах, які були відібрані для надання вторинної правової допомоги та судового захисту селян – землевласників з питань оформлення земельних паїв. З числа осіб, які звернулися до приймалень Ресурсного центру, було відібрано 19 стратегічно важливих справ, винесення рішення по яким в перспективі може сприяти зміні судової та адміністративної практики в країні.

Також Ресурсним центром захисту прав селян – власників земельних ділянок в ході протидії проявам корупції на території Чугуївського, Печенізького та Шевченківського районів Харківської області було виявлено звалище в Чугуївському районі. Яке займає 8 гектарів і розростається, на ньому вже з’явився невеликий сміттєсортувальний завод, який, як з’ясувалося, працює незаконно.

Юристами проекту було розроблено алгоритми вирішення типових юридичних проблем селян у земельних відносинах. Ще було досліджено систематичні порушення прав селян-власників землі з наступною підготовкою рекомендацій для центральних органів влади про можливі шляхи їх усунення.

Діяльність Ресурсного центру надала можливість великій частині селян вступити в спадщину, оформити права на земельну ділянку, отримати орендну плату, створити фермерські господарства. В ході роботи Ресурсного центру захисту прав селян – власників земельних ділянок було досягнуто:

– припинено самовільне заняття земельних ділянок – 310 га;

– визнано право власності на земельну ділянку у судовому порядку –59 кейсів;

– надано допомогу в успадкуванні земельних ділянок – 41 кейсів;

– запобігли незаконній безоплатній передачі земельних ділянок – 52 кейси.

– надано допомогу у виділенні земельних паїв у натурі спадкоємцям після смерті власника – 93 кейси;

– проведено 100 виїзних консультацій у сільських радах Чугуївського, Печенізького та Шевченківського районів;

– складено 24 позовні заяви в інтересах громадян (також правозахисники брали участь у судовому захисті селян-землевласників);

– надано юридичну допомогу в загальній кількості більше ніж 2000 чоловік.

Правова поінформованість селян дозволить активізувати їх у напрямку протидії зловживанням у сфері обігу землі.

Георгій Кобзар