Як стало відомо з численних ЗМІ https://vecherniy.kharkov.ua/news/173504/в Харкові правоохоронці ніби-то знайшли «лабораторію», де вироблялись «підроблені» тести для визначення в хворих COVID-19. Було порушено кримінальне провадження, однак в подальшому ЗМІ почали «замовчувати» цю ситуацію, не давали ніяких інтерв’ю і правоохоронці. Хто ж власники та «наставники» фірм, які підозрювались у налагодженні підпільного виробництво наборів для відбору матеріалу. З матеріалів Єдиного реєстру судових рішень стало відомо, що в провадженні слідчого управління ГУ ДФС у Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020220000000074 від 04.08.2020 року, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 2 ст. 321-1 КК України. Під час досудового розслідування було встановлено, що діючи за попередньою змовою ряд осіб, використовуючи підконтрольні їм підприємства ТОВ «ЛП Діагностік», ТОВ «ЛПД-1» та ТОВ «Лабпартнер», з метою особистої наживи, в період 2020 року налагодили підпільне виробництво наборів для відбору матеріалу: тампон дакрований, пробірка з транспортним середовищем та подальшу їх реалізацію через підконтрольні суб`єкти господарювання без відображення в податковій звітності отриманих доходів та податкових зобов`язань з ПДВ. Крім цього, при незаконному виготовленні вказаних наборів щоденно використовувалася праця офіційно не оформлених працівників. Під час проведення слідчих (розшукових) дій встановлено, що з метою прикриття своєї незаконної діяльності, переслідуючи корисливий мотив та діючи свідомо, службові особи ТОВ «ЛП Діагностік» та ТОВ «ЛПД-1», за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «Лабпартнер», у супутніх документах до «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків VLM», з метою введення покупців в оману та приховуючи факт фактичного виготовлення «Комплектів для забору та транспортування біологічних зразків VLM», що підтверджуються протоколами допиту свідків, навмисно вказують місцезнаходження виробничих потужностей ТОВ «ЛП Діагностік» — м. Харків, вул. Громадська, 25, тобто фактичну адресу ТОВ «Харківська фармацевтична фабрика» (код 33205685). Згідно інформаційних баз даних ІТС «Податковий блок» ДПС України в 2020 році ТОВ «ЛП Діагностік» придбані у ТОВ «Харківська фармацевтична фабрика» послуги з виготовлення «Комплекта для збору та транспортування біологічних зразків «VLM» на суму лише 11 500,00 грн. (ПДВ 2 300 грн.), що свідчить про навмисне використання службовими особами товариства реєстраційних даних ТОВ «Харківська фармацевтична фабрика». Відповідно до Інформаційних баз даних ДПС України в 2020 році ТОВ «ЛП Діагностік» здійснило реалізацію ТМЦ (коробка пакувальна; пакет ПП ф/друк 5,7 та гуанідин гидрохлорид) підконтрольному товариству ТОВ «ЛПД-1» на суму 303 484,17 (ПДВ — 60 696,83) грн. В свою чергу у ТОВ «ЛПД-1» в 2020 році взагалі відсутня будь-яка реалізація ТМЦ.

Відповідно до Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб- підприємців власником підприємства  ТОВ «Лабпартнер» являються Богдан Микола Олексійович, Григоренко Андрій Андрійович. Вказаний телефон фірми  +380508617288. Саме цей телефон , як було вказано в розслідуванні Харківського антикорупційного центру https://wikiinvestigation.org/article/health/pavlonovyk/5dd7d461bbbca3251e0645c6 , використовували зразу ж 12 ФОПів .Всього ці 12 ФОПів отримали підрядів, як правило пов’язаного з медичною галуззю, по Україні на 34 млн.грн., в Харківській області — 11,7 млн.грн. Такий саме телефон має ТОВ «ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН СХІД» Цей же номер телефону в реєстрі вказаний у ТОВ «Лабпартнер» Андрія Григоренко. До речі, особа дані якою повністю співпадають з даними власника ТОВ «Лабпартнер» зазначена як голова Холодногірського районного осередка ХОГО “Спілка ветеранів АТО” м. Харкова

Фірма стала фігурантом розслідування «НАШІ ГРОШІ»

http://lviv.nashigroshi.org/2020/07/30/labtsentr-na-zakarpatti-zrobyv-2-miljonne-zamovlennya-u-pidpryyemytsi-yaka-zareyestruvalas-za-9-dniv-do-tsogo/

Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗУ 20 липня підписав договір із приватною підприємицею Людмилою Дубровською на закупівлю матеріалів для забору біологічних зразків для проведення ПЛР-тестів. Сума договору становить 2,04 млн грн. За договором придбали 73 тисячі комплектів для забору та траспортування біологічних зразків, які складаються із двох пластикових аплікаторів та пробірки із лізуючим вірусним середовищем. Вартість одного такого комплекту становить 28 грн. Людмила Дубровська зареєстрована у Харкові й стала приватним підприємцем зовсім нещодавно – 9 липня, тобто за 11 днів до підписання договору із першим лабцентром. При реєстрації Дубровська вказала електронну адресу іншого харківського підприємця Євгенія Коржункова, який пов’язаний із низкою інших харківських підприємців, які користуються контактним телефоном харківської фірми «Лабпартнер».

Не менш цікава ситуація з власником ТОВ «ЛП Діагностік» та ТОВ «ЛПД-1». Ним є 33 річний Левітін Павло Євгенович, саме він давав численні інтерв’ю щодо незаконності дій правоохоронців. Про Павла Євгеновича майже нічого невідомо. Однак, в інтернеті є багато даних про Левітіна  Євгена Яковича (за роками та місцем проживання, скоріш за все, батька). З 2017 року Є.Я. Левітін – голова оргкомітету Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції з міжнародною участю “Нанотехнології і наноматеріали у фармації та медицині”, яка проводиться на кафедрі неорганічної хімії НФаУ. Левітін співавтор Програми з неорганічної хімії для студентів вищих фармацевтичних закладів освіти та фармацевтичних факультетів вищих медичних закладів освіти III – IV рівнів акредитації, автор понад двісті друкованих праць, у тому числі 20 авторських свідоцтв та патентів на винаходи. За багаторічну працю та значний внесок у розвиток охорони здоров’я та високий професіоналізм нагороджений Дипломом першого обласного конкурсу “Вища школа Харківщини – кращі імена” (2000), Почесною грамотою Міністерства охорони здоров’я України (2001), Дипломом III ступеня “Наука Харківщини – 2002” у номінації “Прикладні роботи”, Дипломом у номінації “Підручники” та Почесною грамотою Головного управління освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації (2005). У 2010 році занесений до “Золотої книги пошани НФаУ”. У 2011 році за багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у справу підготовки фахівців фармації України нагороджений Почесною грамотою НФаУ, у 2014 році за плідну науково-дослідну роботу нагороджений Почесною грамотою НФаУ. Так хто ж організував фірму – батько чи син?

Як вбачається, власники та їхні «родичі» у фірм досить впливові, тому є певні побоювання, що розслідування вказаного кримінального провадження може взагалі не проводитись, а то й справу буде закрито за відсутністю складу злочинних дій.

Віталій Бабика

*Стаття підготовлена в рамках проекту «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19», що  реалізується «Мережею антикорупційних центрів» за фінансової підтримки міні-гранту від проекту «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.