«Мережа антикорупційних центрів» в рамках проекту №ENI/2020/415-989 «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за підтримки Європейського Союзу, представництво в Україні, реалізує ініціативу «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19».

В рамках ініціативи «Мережа антикорупційних центрів» розпочала моніторинг публічних закупівель, спрямованих на боротьбу з COVID-19, на території наступних областей: Луганська, Харківська, Донецька, Запорізька, Дніпропетровська.

Так, під час моніторингу виявлено, що Замовником КНП Луганської обласної ради «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних хвороб», 01983832 здійснено закупівлю UA-2020-09-14-000770-b. Здійснивши ретельний аналіз зазначеної закупівлі виявлено факти неоприлюднення договору про закупівлю.

Відповідно до абз. 3 п. 2 Постанови Кабінету міністрів України № 225 від 20.03.2020 р.: “За результатами проведених з 19 квітня 2020 р. закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, згідно із затвердженим цією постановою переліком замовник в електронній системі закупівель оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до статті 10 Закону України “Про публічні закупівлі””.

Підпунктом 10, п. 1 ст. 10 Закону встановлено, що договір про закупівлю та всі додатки до нього оприлюднюються протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

За даними Звіту про укладений договір за закупівлею UA-2020-09-14-000770-b договір укладено 11 вересня 2020 р., однак договір на даний момент в електронній системі не оприлюднено.

З даного приводу Мережа антикорупційних центрів звернулась до Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській області щодо перевірки фактів можливих порушень. Чекаємо на реагування контролюючого органу.

*Стаття підготована в рамках проекту «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19», що  реалізується «Мережею антикорупційних центрів» за фінансової підтримки міні-гранту від проекту «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.