«Мережа антикорупційних центрів» в рамках проекту №ENI/2020/415-989 «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за підтримки Європейського Союзу, представництво в Україні, реалізує ініціативу «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19».

В рамках ініціативи «Мережа антикорупційних центрів» розпочала моніторинг публічних закупівель, спрямованих на боротьбу з COVID-19, на території наступних областей: Луганська, Харківська, Донецька, Запорізька, Дніпропетровська.

Так, під час моніторингу виявлено, що Замовником КНП «Криворізька міська лікарня №1» Криворізької міської ради, 01986546 здійснено закупівлю UA-2020-10-05-002707-a щодо придбання «Кисневий концентратор АЕ-10» на суму 1 925 000,00 грн. Здійснивши ретельний аналіз зазначеної закупівлі виявлено факти порушення принципу відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, про що свідчить наступне.

Зазначена закупівля здійснена відповідно до Порядку проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України» затверджений Постановою Кабінету міністрів України № 225 від 20.03.2020 р. Відповідно до абз. 3 п. 2 вищезазначеної Постанови закупівлі здійснюються без використання електронної системи закупівель. Відповідно до п. 4 Порядку закупівлі повинні здійснюватись з дотриманням принципу відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.

Під час аналізу закупівлі встановлено, що в екранних формах, Звіті про укладений договір та у розміщеному договорі з додатками зазначено про придбання Замовником: «Кисневий концентратор АЕ-10». Ні у вищезазначених джерелах, ні в інших розділах не розміщена інформація про зазначення повну назву моделі товару та інформацію про виробника. Вказане не дає можливості ідентифікувати предмет закупівлі, а тим самим здійснити аналіз відповідності цін.

Вищевикладене є порушенням принципу відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель та Порядку проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України».

З даного приводу Мережа антикорупційних центрів звернулась до Управління Східного офісу Держаудитслужби в Дніпропетровській області щодо перевірки фактів можливих порушень. Чекаємо на реагування контролюючого органу.

*Стаття підготована в рамках проекту «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19», що  реалізується «Мережею антикорупційних центрів» за фінансової підтримки міні-гранту від проекту «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.