В рамках розслідування антикорупційним журналістом та керівником ініціативи «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19», що  виконується ГО «Мережа антикорупційних центрів» в рамках проекту №ENI/2020/415-989 «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за підтримки Європейського Союзу, проведено моніторинг офіційного веб — порталу використання публічних коштів Прозорро у сфері закупівель, які спрямовані на боротьбу з COVID-19.

За результатом моніторингу було виявлено порушення під час проведення закупівлі — одягу захисного від інфекційних агентів.

Так,  виявлено, що КП «Нікопольська міська лікарня №1» Нікопольської міської ради» здійснено закупівлю UA-2020-09-11-005427-b щодо придбання одягу захисного від інфекційних агентів. Здійснивши ретельний аналіз зазначеної закупівлі виявлено факти потенційного завдання збитків бюджету на суму близько 350 000 грн.

Під час аналізу закупівлі встановлено, що Замовником здійснено закупівлю товару за завищеними цінами.

Товар: халат ізоляційний одноразовий

В мережі Інтернет аналогічні комбінезони мають великий розбіг по ціні, але ціна починається з 250 грн. У зв’язку з тим, що Замовником не зазначена конкретна модель комбінезону, то неможливо однозначно встановити чи завищена ціна або ні. Однак, беручи до уваги завищену ціну на халати ізоляційні в межах цієї закупівлі, то може мати місце завищення ціни і на комбінезони ізоляційні багаторазові.

Здійснюючи закупівлю за завищеними цінами, порушено принцип максимальної економії, ефективності та пропорційності, що призвело до потенційного завдання збитків бюджету на суму близько 350 000 грн. Зазначені дії замовника мають ознаки кримінального правопорушення передбаченого ст. 191 Кримінального кодексу України.

За вказаним фактом Мережа звернулась із заявою про вчинення кримінального правопорушення в порядку ст.. 214 КПК України.

Правоохоронні органи, нажаль, вчинили бездіяльність щодо заяви про порушення та проігнорували звернення антикорупційників, у зв’язку з чим останні були вимушені звернутись до суду із скаргою на бездіяльність слідчого, що полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Так судом постановлено зобов’язати правоохоронців зареєстрували заяву до ЄРДР та розпочати досудове слідство.

*Стаття підготована в рамках проекту «Моніторинг та аналіз бюджетних витрат, спрямованих на боротьбу з COVID-19», що  реалізується «Мережею антикорупційних центрів» за фінансової підтримки міні-гранту від проекту «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери в України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.