В рамках проекту «Запобігання та протидія корупції в сфері земельних відносин на території Одеської та Харківської області» юристами Чугуївської правозахисної групи виявлено самовільне використання земель на території Валківської міської ради.

За вказаним фактом юристами складено скаргу та направлено для реагування до Валківської районної державної адміністрації.

За ініціативою адміністрації звернення направлено до Управління з контролю за використанням та охоронною земель ГУ Держгеокадастру у Харківській області та Валківського відділу поліції ГУНП в Харківській області.

Звертаємо увагу, що відповідно до ст. 197-1 Кримінального кодексу України самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику, — карається штрафом від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або групою осіб, або щодо земельних ділянок особливо цінних земель, земель в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах чи зонах особливого режиму використання земель, — карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років.

* https://drive.google.com/file/d/1agDK9vsBSVZyOiQf-gwoOJzkp2Z4Sc1e/view?usp=sharing

**Стаття підготована в рамках проекту «Запобігання та протидія корупції в сфері земельних відносин на території Одеської та Харківської області» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».