В попередній статті ми показали загальний рівень фінансування з 24 обласних бюджетів  оборонних Програм, які використовуються як субвенція місцевого бюджету Державному.

Сьогодні покажемо орієнтовний розподіл  між двома міністерствами- Міноборони і МВС; куди витрачаються кошти; чи всі вони ідуть на підвищення обороноздатності; які напрямки розвитку регіонів страждають від цього. А чи є в цьому потреба ви зможете визначити самі.

На фінансування придбання автомобільної техніки і житла співробітникам УСБУ окремі Програми не створюються. Зазвичай ці заходи фінансуються у Програмах подвійного призначення чи правоохоронних. Лише Запорізька область  в попередні роки виділяла на будівництво будинку для УСБУ в Запорізькій області окрему обласну Програму.

З 2006 по 2019 рік в Україні було прийнято і реалізовано 183  обласні оборонні Програми. За класифікацією Міністерства фінансів України за цим кодом обліковуються програми на оборону, правоохоронні заходи,  цивільний захист, суди тощо. Багато Програм мають подвійне призначення і направлені на фінансування як оборонних, так і правоохоронних органів без розділу між Міністерствами.  Тому здійснити точні розрахунки не можливо. Через це всі данні  по обласним Програмам мають наближені значення.

Але загальна тенденція за 2018-2019 роки  така (не враховуючи змішаних Програм):

Програм направлених на фінансування  оборонних заходів Міноборони -55;

Програм направлених на фінансування правоохоронних і оборонних заходів МВС- 21.

При цьому обсяг фінансування в 2019 році на підрозділи обох Міністерств на одному рівні.

Аналіз обласних Програм та звітів про їх виконання показують що переважну більшість заходів з облаштування охорони периметрів,  ремонту і охорони військової техніки, придбання спецзасобів, автомобільної техніки, запчастин для неї, засобів зв’язку і його захисту, придбання житла і ремонту будівель тощо, з обласних бюджетів отримують підрозділи МВС, а не МО.

При цьому, зі звітів МО та МВС витікає, що у ООС в 2019 році брали участь  від МО-     40 000 військовослужбовців, від МВС- 10 000.

Здебільшого правоохоронні та змішані обласні Програми не розділяють заходи, які будуть направлені виключно на  потреби оборони і Національної гвардії, а які на забезпечення  ГУНП та патрульної поліції. Таким чином, під оборонними обласними Програмами обліковуються Програми, які не мають відношення до оборони, а направлені на фінансування  покращення умов, або взагалі на забезпечення основної правоохоронної діяльності  місцевих підрозділів МВС.

Нагадаємо, що законодавство вимагає  фінансування цих заходів  коштом Державного бюджету України.

Цікавим виявилось і з’ясування потреб в дофінансуванні оборонної і правоохоронної діяльності.

Як ми бачимо, потреби в такому дофінансуванні  ми можемо визначити самостійно. Проте, депутати чомусь за власної ініціативи  направляють без виявленої потреби  кошти обласних  громад на правоохоронні заходи, залишаючи недофінансованими напрями дійсно соціально-економічного розвитку регіонів. Чому вони вирішили що  надмірне фінансування прикордонної служби чи патрульної поліції приорітетніше  для громади за створення робочих місць,  розвиток промисловості, сільського господарства, будівництва, екології чи ЖКГ не відомо. Про це може запитати в них кожен громадянин.

В наступних статтях ми розповімо про те, як витрачаються кошти обласних оборонних Програм.

Ця стаття створена ГО «Народний Захист» в рамках проекту, який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки МЗС Королівства Норвегії. Думка та позиції висловлені в цій статті не обов’язково відображають позицію МЗС Королівства Норвегії та Інститут висвітлення війни та миру (IWPR)