У 2017 році громадські організації з восьми обласних центрів розпочали громадську ініціативу «Атестація депутатів місцевих рад». Її ініціатором стала Одеська обласна організація Комітету виборців України, яка вже впровадила таку форму громадського контролю за роботою всіх депутатів на підставі розробленої методики проведення оцінювання діяльності депутатів. З тих часів дана ініціатива набула значного поширення регіонами України.

В рамках проекту «Підвищення прозорості місцевих бюджетів, упровадження гендерних підходів у бюджетний процес та підзвітна громаді робота новообраних депутатів у об’єднаних територіальних громадах Донецької області та Харківської області» експерти провели оцінювання діяльності депутатів Соледарської міської ради Донецької області.

Експертами виявлено, що дані щодо складу депутатського корпусу на офіційному сайті міської ради на сайті Центральної виборчої комісії відрізняються, що створює додаткову невизначеність. По закінченні майже двох років роботи Соледарської міської ради чинного скликання на офіційному сайті ради не розміщено жодної інформації про депутатів, про час та місце прийому виборців, а також жодних контактних відомостей.

За досліджуваний період не знайдено у відкритому доступі інформації про інформування депутатами виборців про свою діяльність.

Депутати Соледарської міської ради переважно дисципліновано відвідують пленарні засідання. В той же час в складі ради присутні депутати, які протягом року жодного разу не відвідали пленарні засідання ради.

Депутати Соледарської міської ради неактивно беруть участь в обговоренні питань порядку денного пленарних засідань ради, найбільша активність виникає під час розгляду питання «Різне», де депутати повідомляють про проблеми у своїх виборчих округах.

Депутати Соледарської міської ради неактивно використовують право подання депутатського запиту для вирішення проблем своїх виборців. За рік Соледарська міська рада не розглядала  жодного депутатського запита.

При наявності конфлікту інтересів в більшості випадків депутати заявляли про це та не голосували з даного питання. В ряді випадків, коли конфлікт інтересів мала значна кількість депутатів, вони повідомляли про нього та брали участь у голосуванні.

Наступним критерієм відкритості депутата є оприлюднення повної та актуальної інформації про прийом виборців в онлайн режимі. На сайті Соледарської міської ради така інформація недоступна.

В Соледарській міській раді жоден депутат не використовує соціальні мережі для інформування про свою депутатську діяльність та для комунікації з виборцями.

Дослідження доброчесності показало, що депутати Соледарської міської ради досить відповідально поставились до обов’язку відвідування пленарних засідань міської ради  ( 50% пропущених засідань є підставою для відкликання депутата).

Загалом протягом досліджуваного періоду відбулось 16 пленарних засідань.

За результатами дослідження виявлено, що лише двоє депутатів Соледарської міської ради відвідали всі пленарні засідання. Двоє  депутатів не відвідали жодного пленарного засідання.

Крім того, три депутати пропустили більше 50% пленарних засідань міської ради.

Додатковим елементами для актуалізації проблем територіальної громади є право місцевих депутатів виступати під час пленарних засідань та подавати депутатські запити. Однак депутати Соледарської  міської ради не активно користуються своїми правами. Так, за досліджуваний період жодний депутатський запит не був підтриманий міською радою.

У 2018 році депутати місцевих рад, згідно закону «Про запобігання корупції», зобов’язані були подати свої декларації про майно, доходи та фінансові зобов’язання. Всі депутати Соледарської  міської ради дотрималися норми закону і подали свої декларації.

Хорошою практикою доброчесності депутата є додаткове оприлюднення декларації на власному сайті, у Facebook чи офіційному веб-сайті ради, але прикладів додаткового олюднення декларації в Соледарській міській раді не виявлено.

Ще одним обов’язком депутатів згідно закону «Про запобігання корупції» є врегулювання наявного конфлікту інтересів. В усіх випадках виявлення конфлікту інтересів депутати повідомляли на сесії про наявність конфлікту інтересів та у більшості випадків не брали участь у голосуванні. Проте, в деяких випадках коли велика кількість депутатів мала конфлікт інтересів ці депутати брали участь у голосуванні.

В рамках оцінки рівня підзвітності депутатів Соледарської міської ради оцінювалися сам факт наявності звіту, його публічна презентація перед виборцями, оприлюднення цього звіту, відповідність змісту звіту вимогам закону, інформування міської ради про результати звітування.

Так, згідно ч. 1 ст. 16 закону «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради повинен не рідше одного разу на рік прозвітувати про свою роботу перед виборцями.

Проте, ні на офіційному сайті, ні в інших відкритих джерелах не вдалося знайти інформацію про річні звіти депутатів.

Аналізуючи усе вищевикладене, експерти рекомендують відповідальним особам Соледарської міської ради оприлюднити на своєму офіційному сайті:

  1. інформацію про депутатів міської ради (інформацію про освіту, досвід роботи, місце роботи, сімейний стан, партійну приналежність, а також фотокартку );
  2. актуальне закріплення депутатів за виборчими округами;
  3. інформацію про час, місце проведення прийому виборців, а також контактні відомості;
  4. текст річного звіту кожного депутата;
  5. протоколи пленарних засідань та протоколи постійних комісій.

 

*Статтю підготовано завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підвищення прозорості місцевих бюджетів, упровадження гендерних підходів у бюджетний процес та підзвітна громаді робота новообраних депутатів у об’єднаних територіальних громадах Донецької області та Харківської області», який виконує Чугуївська правозахисна група . Погляди, висловлені в цій публікації, належать авторам і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.