01 жовтня громадська організація «Чугуївська правозахисна група» розпочала реалізацію проекту «Моніторинг доброчесності та прозорості організації та виконання ремонтів доріг Харківщини». Проект має на меті привернути суспільну увагу до процесу ремонту доріг та підвищити прозорість проведення ремонтів доріг в Харківській області.

В рамках проекту передбачається проведення глибокого дослідження дорожніх робіт в Харківській області, які були виконані починаючи з 1 серпня 2016. В першу чергу проводиться детальний аналіз закупівель даних робіт. Експертом з закупівель вивчається тендерна документація, договори, дефектні акти та інша технічна документація. Ця інформація дозволяє сформувати завдання для польового моніторингу доріг. Моніторинг включає обстеження ділянок доріг загального користування на території Харківської області, на яких проводились роботи щодо поточного середнього ремонту, капітального ремонту, реконструкції. На базі цієї інформації буде створений підсумковий звіт за результатами моніторингу та представлений Службі автомобільних доріг у Харківській області, Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА, ДП «Дороги Харківщини».

В рамках проекту експертами ГО «Чугуївська правозахисна група» було проаналізовано інформацію щодо закупівель послуг з ремонтів доріг, а громадськими активістами, було здійснено виїзди на ділянки, де проводився ремонт підрядними організаціями в смт Покотилівка Харківському районі харківської області.

Експертами на сайті Prozzoro (https://prozorro.gov.ua/en/tender/UA-2018-05-10-001957-a) виявлено проведення тендеру Департаментом капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації щодо закупівлі послуг за  кошти Державного бюджету, які відбулись 06.06.2018 року.  Згідно проаналізованої інформації предметом закупівлі є поточний середній ремонт загальнодержавної дорожньої мережі місцевого значення С212560 Доступ до с. Покотилівка км 0 + 000 — км 3 + 400 у Харківській області (окремі секції). Переможцем торгів визначено ТОВ «ДОРОГИ УКРАЇНИ» (ЄДРПОУ 36191309), з яким 06.06.2018 року було укладено договір №27-18Д про закупівлю послуг. За вказаним договором відбулися 2 оплати ( 31.07.2018, 27.09.2018) на загальну суму  5 679 745,00.

В ході візуального обстеження загальнодержавної дорожньої мережі місцевого значення С212560 км 0 + 000 — км 3 + 400 експертами ГО «Чугуївська правозахисна група» виявлено наступне: довжина відремонтованої ділянки складає приблизно 2 км,  на всій довжині відремонтованої ділянки спостерігається занижене узбіччі (фото додається), хоча в тендерному завданні закладені такі види робіт як планування та укріплення узбіч. Заниження узбіч вже привело до початку руйнування кромки дорожнього одягу(фото додається). Місцями спостерігається незначне викришування дорожнього одягу. Також в дорожньому покритті не закритті місця відбору кернів (фото додається).

Експертами ГО «Чугуївська правозахисна група» з метою усунення підрядником вказаних недоліків підготовлені матеріали  для звернення до Служби автомобільних Харківської області.

 

Ця публікація підготовлена в рамках проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2015-2018 рр.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам та упорядникам цього видання і не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агенцій ООН.