01 жовтня громадська організація «Чугуївська правозахисна група» розпочала реалізацію проекту «Моніторинг доброчесності та прозорості організації та виконання ремонтів доріг Харківщини». Проект має на меті привернути суспільну увагу до процесу ремонту доріг та підвищити прозорість проведення ремонтів доріг в Харківській області.

В рамках проекту передбачається проведення глибокого дослідження дорожніх робіт в Харківській області, які були виконані починаючи з 1 серпня 2016. В першу чергу проводиться детальний аналіз закупівель даних робіт. Експертом з закупівель вивчається тендерна документація, договори, дефектні акти та інша технічна документація. Ця інформація дозволяє сформувати завдання для польового моніторингу доріг. Моніторинг включає обстеження ділянок доріг загального користування на території Харківської області, на яких проводились роботи щодо поточного середнього ремонту, капітального ремонту, реконструкції. На базі цієї інформації буде створений підсумковий звіт за результатами моніторингу та представлений Службі автомобільних доріг у Харківській області, Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА, ДП «Дороги Харківщини».

В рамках проекту експертами було проаналізовано систему Рrozorro та виявлено проведення ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Службою автомобільних доріг в Харківській області державної закупівлі на предмет ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт». Поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення С211027 Під’їзд до села Караван на ділянці км 0+000-км 2+600 Дергачівського району Харківської області (окремими ділянками) (45233142-6 Ремонт доріг) —

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-07-12-000070-b

Переможцем тендерної процедури визначено ТОВ «Будівельна компанія «Будресурс».

Згідно договору на надання послуг від 09.08.2017 року його вартість складає 8 780 000,00.

При вивчені документації експертами встановлено, що підрядник зобов’язався виконати наступні технічні завдання: Влаштування вирівнюючи шарів основи автогрейдером зі шлаку; Влаштування вирівнювального шару із гарячої щiльної крупнозернистої асфальтобетонної суміші  асфальтоукладальником VOGELE SUPER 2100*, при ширині укладання 3 м.; Влаштування верхнього шару покриття із дрібнозернистої щільної а/б суміші асфальтоукладальником VOGELE SUPER 2100*товщиною 5см, при ширині укладання 3,5 м.; Холодне фрезерування асфальтобетонного покриття із застосуванням фрези Wirtgen 2100 DC* при глибині фрезерування: 5 см Укріплення узбіч: відходами фрезерування асфальтобетону при товщині шару 10 см.

За даним договором замовник сплатив ТОВ «Будівельна компанія «Будресурс» 5 877 704.0 грн., що підтверджуються даними пошукової системи https://www.007.org.ua/.

Під час візуального обстеження виявлено: відремонтована ділянка починається в межах населеного пункту Мала Данилівка та на початку обладнана тротуарами шириною  1,10 м. На першому кілометрі виявлені такі дефекти – руйнування поздовжнього шва та наявність тріщин. На другому кілометрі ділянки –  лущення дорожнього покриття та руйнування кромки покриття. Крім того на другому кілометрі присутній розмив земляного полотна біла мосту. Секції бар’єрного огородження на мосту з’єднані не за допомогою болтів, а зварені.

Експертами ГО «Чугуївська правозахисна група» вже підготовлені звернення та всі наявні матеріали до ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Служби автомобільних доріг в Харківській області державної адміністрації з метою ліквідації усунення вказаних недоліків.

 

Ця публікація підготовлена в рамках проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2015-2018 рр.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам та упорядникам цього видання і не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агенцій ООН.