У квітні 2018 року до юристів Ресурсного центру захисту прав селян-власників земельних ділянок і земельних часток (паїв) звернулася громадянка К., представник селянина Б., який проживає в с. Велика Бабка Чугуївського району Харківської області.

К. розповіла юристам Ресурсного центру про те, що 2007 року померла бабуся селянина Б., після смерті якої залишилася ½ частка земельної ділянки площею 6,5154 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Нотаріус відмовився видати свідоцтво на право на спадщину після смерті бабусі селянина Б., тож К. просила юристів Ресурсного центру надати Б. правову допомогу в оформленні відповідної спадщини.

Як з’ясували юристи Ресурсного центру, свою відмову у видачі свідоцтва на право на спадщину нотаріус мотивував тим, що мати селянина Б. (дочка бабусі Б.), яка померла 2014 року, хоча прийняла спадщину, але не переоформила його на своє ім’я, а також тим, що відсутні докази постійно проживання із спадкодавицею на момент.

Юристи Ресурсного центру склали позовну заяву до Чугуївського міського суду Харківської області, в якій просили суд визнати за селянином Б. право власності на ½ частка земельної ділянки площею 6,5154 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в порядку спадкування за законом після смерті матері селянина Б.

Для досвіду юристів Чугуївської правозахисної групи справа виявилася складною, але цікавою.Тим не менш, юристи Ресурсного центру зібрали всі докази, які виявилися необхідними і достатніми для суду, щоб задовольнити позовні вимоги К., яка діяла в інтересах селянина Б.

Завдяки правосудному рішенню, Б. отримав юридичні підстави для реєстрації його права власності на більше, ніж 3 га землі сільськогосподарського призначення, яку Б. зможе надавати в оренду місцевим фермерам, отримувати від них орендну плату та одночасно наповнювати місцевий бюджет коштами від сплати відповідного податку на своє майно.

Зі змістом судового рішення у цій справі можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/74215854

Проект «Захист прав селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) у Чугуївському, Печенізькому, Шевченківському, Вовчанському, Дворічанському, Великобурлуцькому районах Харківської області, подолання корупції у сфері земельних відносин» реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

This project was supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.