У березні 2018 року до юристів Ресурсного центру захисту прав селян-власників земельних ділянок і земельних часток (паїв) звернувся селянин К. з с. Іванівки Чугуївського району Харківської області із проханням надати йому юридичну допомогу в оформленні спадщини.

Як стало відомо з розповіді К., він проживав разом із громадянкою В. зі свого дитинства і до самої смерті останньої. К. та В. не були родичами, проте життєві обставини склалися таким чином, що К. суб’єктивно сприймав громадянку В. як свою рідну бабусю, оскільки його рідні батьки не надавали К. належної турботи і не займалися його вихованням, а громадянка В., у свою чергу, вважала К. своїм рідним онуком.

Після смерті громадянки В. у 2001 році відкрилася спадщина, до складу якої, зокрема, входила земельна ділянка, площею 6,70 га призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала спадкодавиці на підставі Державного акту на право приватної власності на землю. Але громадянка В., при цьому, склала заповіт на користь іншої особи, яка, як з’ясувалося в ході підготовки цієї справи до судового розгляду, на цю спадщину не претендує, а інших спадкоємців майна громадянки В. як за законом, так і за заповітом немає.

Селянин К. звернувся до нотаріуса з метою отримання свідоцтва про право на спадщину після смерті громадянки В., яка складалася, зокрема, із указаної земельної ділянки. Проте нотаріус відмовив К. у видачі відповідного документа через те, що у К. відсутні достатні для нотаріуса докази прийняття селянином К. спадщини після смерті громадянки В.

Тож юристи Ресурсного центру зібрали всі необхідні докази та склали від імені селянина К. відповідну позовну заяву. Позовні вимоги селянина К. складалися, зокрема, з вимоги визнати за К. право власності на зазначену вище земельну ділянку сільськогосподарського призначення.

Завдяки правосудному рішенню Чугуївського міського суду Харківської області селянин К. отримав право власності, зокрема, на земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 6,70 га. Тепер К. зможе надавати цю землю в оренду суб’єктам аграрної господарської діяльності, отримувати від орендаря орендну плату. Крім того, місцевий бюджет наповнюється коштами за рахунок сплати селянином К. податку на землю.

Зі змістом судового рішення у цій справі можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/74215761

Проект «Захист прав селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) у Чугуївському, Печенізькому, Шевченківському, Вовчанському, Дворічанському, Великобурлуцькому районах Харківської області, подолання корупції у сфері земельних відносин» реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

This project was supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.