Як вже повідомлялось проект «Приховані інтереси» створено для виявлення конфлікту інтересів серед депутатів та посадовців місцевих органів влади у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.

На сайті можна переглянути список фірм, які пов’язані із депутатами, чиновниками та їхніми родичами. Автоматичний аналізатор видає віконечко, куди можна завантажити цікавий вам документ, наприклад, стенограму сесії міської ради. Програма видасть перелік фірм, прізвища власників та рішення, які щодо них приймалися.

Зокрема, громадськими активістами було проаналізовано рішення 4 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 24.02.2016 №142/16. «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для експлуатації та обслуговування будівель і споруд» та завантажено в автоматичний аналізатор.  За результатами автоматичної обробки інформації ми отримали інформацію про прийняття рішень, що стосуються підприємства, керівником якого є одна з депутаток Харківської міської ради Цветкова Ірина Юріївна

Зокрема, вказаним рішенням було вирішено надати товариству з обмеженою відповідальністю «КОСМЕЯ БОРДО» в оренду строком до 01.03.2021 року земельну ділянку площею, 0,0312 га (кадастровий номер 6310136600:15:002:0066), що належить територіальній громаді м. Харкова за рахунок земель житлової та громадської забудови (код КВЦПЗ 03.07) для експлуатації та обслуговування торгівельного комплексу по вул. Метробудівників, 3-Е (Київський район).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань керівником підприємства з 06.02.2015 року   є ЦВЕТКОВА ІРИНА ЮРІЇВНА —

В подальшому на сайті Харківської міської ради було отримано протокол пленарного засідання 4 сесії Харківської міської ради

Дійсно вказане питання було відображено в протоколі сесії під номером 18

Ось так проходило голосування

Як ми бачимо депутатка Харківської міської ради Цветкова проголосувала «ЗА» виділення Товариству з обмеженою відповідальністю «КОСМЕЯ БОРДО», керівником якого вона являється  в оренду строком до 01.03.2021 року земельну ділянку площею, 0,0312 га (кадастровий номер 6310136600:15:002:0066), що належить територіальній громаді м. Харкова за рахунок земель житлової та громадської забудови (код КВЦПЗ 03.07) для експлуатації та обслуговування торгівельного комплексу по вул. Метробудівників, 3-Е (Київський район).

Депутатка Цветкова відповідно до вимог п.п. б) п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» є суб’єктом, на якого поширюється дія цього Закону. Цим же Законом визначено, що реальний конфлікт інтересів — це суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Таким чином    в діях депутатки Харківської міської ради Цветкової Ірини Юріївни маються ознаки порушення п. 3 ч. 1 ст. 28 Закону України Про запобігання корупції, а саме: будучи депутатом Харківської міської ради  остання відповідно до Протоколу засідання сесії  не повідомила у встановлених законом випадках та порядку виконком і депутатів ради про наявність у неї реального конфлікту інтересів у своїй посадовій діяльності, за що передбачено відповідальність по ч. 1 ст. 172-7 КУпАП, а також вчинила дії шляхом участі у прийнятті рішення в умовах виникнення реального конфлікту інтересів у своїй депутатській діяльності, за що передбачено відповідальність по ч. 2 ст. 172-7 КУпАП.

До речі,  ч. 2 ст. 172-7 КУпАП передбачає відповідальність за вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів –у вигляді штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 6800 гривень).

ГО «Мережа антикорупційних центрів», Роман Шевченко