В рамках діяльності партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», підготовлено видання з описанням двохрічного досвіду та викликів в сфері впровадження в Україні прозорого місцевого бюджету. Брошура «Впровадження в Україні прозорого місцевого бюджету: досвід та виклики» видана в друкованому та електронному варіанті та поширюється як в експертному середовищі, так і серед представників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Перший розділ видання «Методологія ПУД як інструмент «діагностики» проблем в сфері місцевих бюджетів та впливу на їх вирішення» описує філософію та складові методології ПУД (прозорість-участь-доброчесність), а також можливості та переваги практичного застосування такого підходу для експертів, органів влади та представників громади. Розділ «Місцевий фокус соціально-економічної та бюджетної політики» описує результати моніторингу ПУД в 17 українських містах протягом липня 2015 – лютого 2016 року (8 місяців), в ході якого вперше в Україні комплексно оцінена місцева соціально-економічна та бюджетна політика на предмет дотримання вимог чинного законодавства, впровадження кращих міжнародних та українських практик прозорості, доброчесності та залучення громадян до процесу прийняття рішень.

Окремий розділ «Нормативні рекомендації щодо підвищення прозорості, участі та доброчесності місцевої соціально-економічної та бюджетної політики» містить опис 18 основних пропозицій щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», які підготовлені Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» на підставі результатів проведеного моніторингу. Блок «Можливості локальних адвокаційних кампаній в сфері місцевих бюджетів» описує 14 успішних кейсів від учасників громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», котрі демонструють як можливості місцевих адвокаційних кампаній для позитивних змін в сфері місцевих бюджетів, так і ефективність спільної діяльності місцевих неурядових організацій та засобів масової інформації.

Наступний розділ видання презентує проблеми та рекомендації щодо залучення місцевих мешканців та журналістів до процесів участі та контролю в бюджетному процесі (зокрема, на прикладі акції «Впливай на бюджет свого міста!» та конкурсі журналістських розслідувань на бюджетну тематику). Окрему увагу у виданні приділено створенню та діяльності громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» як ефективного інструменту просування реформ у сфері публічних фінансів. Завершальний блок видання дає підсумки обговорень на Національному форумі «Громадянське суспільство та публічні фінанси» (м. Київ, 18-19 жовтня 2016 року) з формулюванням певних викликів та тенденцій в сфері місцевих публічних фінансів.

Видання підготовлено в рамках ініціативи «Громадянське суспільство та ЗМІ – за прозорі місцеві бюджети!», що виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», Фундацією «Відкрите суспільство» та громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Посольства Фінляндії в Україні:

file.pdf_Впровадження прозорого бюджету

Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети»

http://probudget.org.ua/news/partnerstvo-pidgotovilo-vidannya-z-dosvidom-ta-viklikami-vprovadjennya-v-ukrayini-prozorogo-mistsevogo-byudjetu_305/